Saturday, January 20, 2007

Obezbedjenje G17+ napalo aktiviste antiizborne kampanje

Prenosim u celosti izveštaj o incidentu:


Povodom predstojećih izbora, neformalna grupa od dvadesetak aktivistkinja i aktivista okupljena u Anti-izbornoj kampanji je u subotu 20.01. 2007. u Beogradu izvela akciju lepljenja plakata sa porukom «ni nacionalizam-ni kapitalizam, ljudi misle: ZBOGOM PARTIJE».

Napominjemo da ovom akcijom nije prekršena predizborna tišina, što je i potvrđeno tokom legitimisanja aktivista od strane policije.

Nakon pozitivnih reakcija i podrške građanki i građana tokom plakatiranja u Knez Mihajlovoj ulici, grupa se uputila ka Trgu Republike gde je par aktivista sa neuspehom pokušalo da zalepi plakat na šator stranke G17. Naime, plakat nije mogao da se zalepi zbog plastične podloge, i pao je, a u istom momentu su se pojavila dva momka koja su se predstavila kao obezbeđenje stranke. Uz pitanje ko nam je rekao da to radimo, jedan od momaka je nasrnuo na aktivistu anti-izborne kampanje i udario ga u glavu. Kada su upitani da li je to što lepimo plakat razlog da nas tuku, momci iz obezbeđenja su odgovorili da im je to posao.

Želimo da skrenemo pažnju javnosti na ovaj incident i da postavimo pitanje da li je ovo način na koji političke stranke reaguju na drugačije mišljenje?

Anti-izborna kampanja okuplja pojedinke, pojedince i grupe koje smatraju da parlamentarizam ne zastupa interese građanki i građana, već onih koji sede u parlamentu. Zalažemo se za direktan i odgovoran politički angažman svih ljudi, kao i samo-organizovanje i ne prihvatamo lažni izbor između nacionalističkih i kapitalističkih opcija.

Fotografije sa akcije možete videti na: http://stanipanikolektiv.com/index.php?option=com_content&task=view&id=182

Aktivistkinje i aktivisti Anti-izborne kampanje:

Ksenija Forca, Majda Puača i Milan Marković

Kontakt telefon: 064/4958073


2 comments:

Anonymous said...

Lepili su anti-izborne plakate na šator političke stranke? Jako drsko.

Zar nije bilo prikladnijeg mesta u tolikom gradu?

Osim toga sumljam da ih je neko iz obezbeđenja tek tako napao - neko toliko glup/bezobrazan da lepi plakate na tom mjestu je dovoljno glup/bezobrazan da vrijeđa obezbeđenje.

Možda anti-izborna kampanja nije zabranjena za vreme predizborne tiđine, ali trebala bi da bude.

Milos Rancic said...

Drsko ili ne, psovanje ili ne, nista nije izgovor za fizicki obracun. Ono sto je ocigledno jeste da ne postoje velike razlike izmedju politickih aktera: svi su skloni nasilju.