Saturday, April 28, 2007

U traganju za formom sajta, prvi deo

Danas sam počeo (po ko zna koji put) da pravim svoj sajt. Ako me volja posluži, verovatno je da ću uskoro imati razrađenu formu za stvaranje složenog sajta korišćenjem različitih besplatnih usluga širom Interneta.

Ova priča verovatno nikad neće biti završena; štaviše, neće dobiti ni ma kakve šire konture u ovom članku, ali smatram da je važno započeti sa konstrukcijom.

Verovatno je i da nisam prvi kome je ovo palo na pamet, pa ću pokušati narednih dana da iskopam šta su drugi imali da kažu tim povodom.

Ukratko, osoba uklopljena u Internet mora pronaći metod po kome će na istom nomadski živeti. Vezivanje za podatke na ličnom računaru već je postalo prevaziđeno (mada, naravno, veliki broj ljudi upravo to i dalje čini). Ali, vezanost za lični računar samo je jedna od vezanosti.

Sledeći korak je "odvezivanje" od konkretnog medija za komunikaciju. Osoba uklopljena u Internet ne sme robovati nijednoj vrsti komunikacije ponaosob: ne sme biti vezana samo za forum, samo za blog, samo za email, samo za čet. Ne sme biti vezana samo za mailing liste, samo za vikije, samo za CMS-ove ili statičke strane. Osoba uklopljena u Internet mora koristiti sve servise, sve kanale komunikacije. Naravno, svaki kanal u svoju svrhu.

Na kraju, osoba uklopljena u Internet mora voditi računa i o tome da njen rad ne zavisi ni od jednog posrednika uslugama ponaosob. I ne samo to, osoba uklopljena u Internet mora voditi računa i o tome kakva je vlasnička struktura svakog od posrednika ponaosob.

Da, jasno je povezati Blogspot i Google, ali je neophodno tragati dalje za vlasničkom strukturom svakog od drugih servisa. Načelno, Google i Yahoo su tu "najčistiji". Pre ili kasnije se sazna da su to oni po korisničkom nalogu koji se za pristup servisu koristi. S druge strane, važno je ustanoviti na svakom pojedinačnom servisu vlasničku strukturu. Jer, nije dobro zavisiti ni od nekoliko servisa koji su povezani preko značajnih manjinskih vlasnika.

Naravno, ovde postoji niz pitanja na koje nisam odgovorio: Kakvu "nezavisnost" mogu očekivati među velikim korporacijama? Zašto je baš ovo nužni put? Kakve to veze ima sa stvaranjem mog sajta? I tako dalje... Naravno, ostaje tu i razrada konkretnih metoda. Ali, kao što rekoh, o ovome ću neki naredni dan.

No comments: