Sunday, April 29, 2007

Inomad

Inomad je kovanica koju sam napravio od reči "Internet" i "nomad". Inomad je ona osoba koja živi na Internetu na nomadski način. U ovom trenutku mali broj ljudi bi mogli da zadovolje uslove, ali ne sumnjam da će u budućnosti biti sve više inomada.

Četiri uslova

Četiri uslova za inomada su:
  1. Inomad treba da živi isključivo od sredstava dobijenih putem Interneta i radeći na Internetu.
  2. Inomad ne sme da ima bitne podatke samo na jednom računaru.
  3. Inomad mora biti nezavisan.
  4. Život inomada je javan osim ako to nije u suprotnosti s njegovom ličnom bezbednošću.
Prvi uslov

Prvi uslov je jasan. On podrazumeva da inomad mora da živi isključivo od rada na Internetu.

Drugi uslov

Drugi uslov je složeniji, a može se opisati kroz sledeća objašnjenja:
  • Načelno, inomad, kao i svaki nomad, ne bi trebalo da ima išta u vlasništvu. Ipak, to je teško moguće ako mora da živi od visoke tehnologije koja podrazumeva da je stalno na Internetu.
  • S druge strane, posedovanje ma čega opipljivog će u svetu inomada biti beznačajno. Posedovanje će se isključivo odnositi na podatke, odnosno, nešto što se može tretirati kao produžetak ljudskog mozga. U tom smislu, inomadu se ne može zabraniti posedovanje podataka.
  • Ono što jeste nužan uslov za inomada jeste nevezivanje svojih podataka za jedan računar. Tako je prihvatljivo da koristi npr. svoj računar za čitanje pošte, ali nije prihvatljivo da mu pošta stiže isključivo na njegov računar. On mora biti u stanju da pročita svoju poštu sa ma kog računara na Internetu.
  • Drugim rečima, inomad ne sme da pohranjuje svoje podatke samo na jednom mestu, što znači da mu je svejedno hoće li koristiti svoj uređaj ili uređaj nekog drugog.
Treći uslov

Inomad mora biti nezavisan. To podrazumeva da se nikako ne sme vezati za jedan kanal komunikacije. Kanal komunikacije označava ma šta čime se inomad bavi, bilo to na Internetu, bilo to u životu van Interneta.

Četvrti uslov

Život inomada mora biti javan.
  • To je, pre svega, psihološka kategorija.
  • Svako delo koje inomad učini mora biti njemu prihvatljiva i dela se ne sme stideti.
  • U idealnom društvu svako inomadovo delo mora biti i javno dostupno.
  • Naravno, jasno je da u svakom savremenom društvu postoje zabrane koje su često nerazumne, pa bilo one implicitne ili zakonske.
  • Stoga inomad mora voditi računa o svojoj bezbednosti.
  • Ipak, svaka delo za koje inomad neće snositi posledice po svoju bezbednost, mora biti i javno dostupno.
  • Inomad mora rešiti svoje lične probleme i probleme u odnosu s ljudima iz njegove okoline tako da je inomadov način života bude prihvatljiv i njemu i ljudima iz njegove okoline. Naravno, koliko god da je to moguće.

6 comments:

Anonymous said...

pre svega, čini mi se da je ovde previše uslovljavanja za jednog nomada, pa bio on i sa velikim "i".

1. sredstva dobijena na, od ili preko interneta ne mogu biti "čisto", "autonomno", "izvorno" ili "samo" internetska, jer je njegova praksa uvek! vezana za nešto i nekoga izvan njega, u kolikoj god meri to bilo "posredovano" i ma koliko se neki trudili (i slepo verovali) da mreža (a time i oni s njom) može da postoji i opstoji sama radi sebe. ukoliko bi, pak, i dalje smatrali da je to moguće, izgleda mi da bi verom u ostvarenje prvog uslova, automatski isključili mogućnost ispunjenja trećeg.

2. ne-samo-1-nego-više-skladišta jeste dobar uslov, mada bih dodala tome i nešto što će u početku pomalo čudno da zvuči: izbegavati stvaranje arhiva. dakle, ono što više nije neophodno mora da nestane, da bude izbrisano, da se da drugom inomadu na dalje raspolaganje, razmeni za potrebnije podatke i tome slično.

za 3. videti pod 1.

4. je dobar uslov.

stoga, zaključujem da bi odgovarajući model za inomadov (uvek samo potencijalni:) sajt trebao da sadrži što manje podataka, najbolje jednu jedinu stranicu koja se menja kad god dođe vreme za to. eto, toliko.

pozdrav.

Milos Rancic said...

1. Pre svega, ovo je prvi draft i nikako ne pretenduje da bude konačna verzija dokumenta.

Što se tiče prvog uslova... Ovo nije definisanje "nomada u savremenom društvu", već jednog specifičnog podskupa nomada, "internet nomada" (i nije, naravno, sa velikim "i" na početku, u pitanju je zajednička imenica).

Takođe, ovo nije pokušaj da se opiše neka idealna osoba, već, jednostavno, dobro uklopljena osoba u Internet.

Pritom, ne sporim da se ova definicija račva, pa da od nje bude stvoreno tri definicije. Pritom, definisanje "idealne osobe" mi se ne čini preterano smislenim, ali definisanje "nomada u internet društvu" može da bude zanimljivo.

Prilikom osmišljavanja ove ideje imao sam na umu znatno prozaičniju stvar od ideje o "potpunoj nezavisnosti". Mislio sam na osobu koja vrlo uspešno pliva po Internetu i kojoj je Internet najznačajnije mesto obitavanja.

Prvenstveno je zamišljen kao nedostižni ideal. Nešto sam ga kasnije malo ublažio. Četvrti uslov mi je prvobitno, takođe, bio isključiv ("život mora biti javan").

Verovatno je da bi u ovom obliku (dakle, u definiciji inomada) prvi uslov mogao biti ublažen sa "mora težiti da živi isključivo od interneta" (ili nešto slično).

A tu dolazimo i do osnovne razlike između definicije "pravog" nomada i inomada. Nomad je drukčiji pojam i odnosi se na težnju potpunoj nezavisnosti. U suštini, korišćenje interneta (tačnije, podrazumevano korišćenje interneta) je u suprotnosti sa nomadskim životom. Jer, "pravi" nomad nije osoba koja će biti vezana za ma koji medij, pa makar to bio i internet.

U suštini, samim kačenjem na Internet, osoba na njemu jeste zavisna makar od provajdera. Da ne govorim o čitavom nizu čvorova koje je neophodno proći do neke tako uobičajene stvari kao što je čitanje maila ili traženje podataka preko nekog pretraživača.

Inomad u tom smislu mora da pliva u takvom sistemu zavisnosti i da upravo u njemu postane nezavisan. Metod je jasan: što više otvorenih pravaca kretanja u ma kom smislu. To inomada čini nezavisnim od činilaca sistema, iako ga ne čini nezavisnim od sistema u celosti. Tu i jesu limiti onog što pokušavam definisati.

U tom smislu, življenje isključivo od Interneta može da bude u potpunom skladu s nezavisnošću od činilaca sistema.

Naravno, možemo ovu priču nastaviti dalje, pa napraviti definiciju "nomada internetskog doba" koji bi uključivao neki amalgam između Neuromansera i Pobesnelog Maksa.

Ovo je pre bio pokušaj svođenja Neuromansera u okvire današnjeg stanja stvari.

2. Brisanje arhiva bespotrebnih podataka koji nikad više neće biti upotrebljeni ima smisla. I sam sam ustanovio da imam gomilu bespotrebnih podataka gomilanih 12 godina, a i znatno više ako se računa i prevaziđeni ;) zapis na papiru.

Ipak, ne treba onemogućavati inomadu da bude osoba koja će operisati visoko složenim sistemima. A za svaki visoko složeni sistem neophodno je imati dovoljno kvalitetnu arhivu.

Doduše, može se konstatovati i da svaka takva arhiva može biti uskladištena u javnom domenu. Uzmimo, svaki koristan podatak inomad ne mora skladištiti kod sebe, već, uzmimo, na Vikipediji. Svaki koristan softver inomad može skladištiti na SourceForgeu itd. Uostalom, nešto slično tome si i ti rekla.

Jedino što, uzmimo, inomad može posedovati jeste program koji se bavi sakupljanjem svih tih podataka. A možda čak i ne program, već bi bilo potrebno to da drži isključivo u svojoj glavi.

4. Sajt. Hm. Inomad može imati svoj sajt i ne mislim da je to u suprotnosti s ovom definicijom. Pre svega, definicija govori o njemu samom, a ne o njegovom konkretnom radu niti o predstavljanju njegovog rada.

Podaci na sajtu mogu biti potpuno nevažni za inomada samog. Isto tako i samo predstavljanje može biti i sporedno i obmanjujuće. Naravno, ne mora biti tako, a može biti i nešto između.

Takođe, sav inomadov rad treba da bude javan, što znači da negde na nekom mestu to treba da bude i dostupno svima. To može biti i na sajtu i na nekom drugom mestu. Uzmimo, sajt ili nešto nalik sajtu je dobra stvar za sistematizaciju dostupnih podataka.

1000 mem said...

Uh, izvinjavam se za komentar u vezi inomadovog sajta. Slučajno (he, he) sam pomešala dve teme sa tvog bloga. I takođe, molim da se i ova reakcija smatra draft verzijom iznošenja mojih stavova na temu... A što se tiče celog ovog reagovanja, problem i jeste u tome što je došlo do svrstavanja inomada u podskup nomada, s čim, za sada, ne mogu da se složim. +Radi se o tome da mi pitanja o nomadizmu veoma puno znače, pa ne mogu da ignorišem situaciju i ćutke pređem preko tvog teksta.

Dakle, ovako. Pročitavši naslovnu reč "inomad" između ostalog sam pomislila i na a-, anti- ili ne-nomada (kao što je slučaj s rečima: iracionalno, irelevantno, ireverzibilno). Ne mogu da kažem da internet- konotacija ovde nije validna, ali posle iščitavanja celog napisa mi se čini da ovo prvo još više preteže. Kao i-nomad bi bilo u redu, ali pretpostavljam da to još uvek nije u skladu s ovdašnjom (jezičkom) kulturom. Hmm...

Slažem se (naravno, samo delimično:) da u ovoj raspravi nisu posredi nekakve generalizacije tipa "definisanje "nomada u savremenom društvu"". Moja kritika se odnosila na konkretan problem determinisanja područja zarađivanja samo putem rada za- ili na Internetu. U prvi mah izgleda da je jasno na šta se to odnosi, ali mene zanima npr. sledeća trivijalnost(?!): da li je to onaj koji svoje poslovanje i zarađivanje obavlja dok je on-line, ili je dovoljno da se posle višemesečnog rada priključi par minuta, postavi negde to što treba i zaradi novac za sledećih par meseci? Naravno da ovo nije nikakva ključna stvar, malo sam iskarikirala... Poenta je u tome da osoba s i-/nomadskim profilom ne može da radi bilo šta, samo ukoliko takav rad ima nekakve veze sa zarađivanjem na Internetu. Takođe, a što je za ovu kritiku važnije, on/a ni ne treba da radi sve što je moguće na njemu, tj. da piše blogove, e-pisma i e-pesme, da e-ćaska, koristi YouTube, posećuje internet teatar, upražnjava sajber-sex i ostalo. Kao što si i sam negde pomenuo, to bi pre označavalo dobro-uklopljenu-osobu-u-Internet, a nomad je upravo onaj koji se ne uklapa, ili, zapravo, onaj koji se ne predaje unapred određenoj "sudbini" i ne pristaje da bude uklopljen. Ovako opisan korisnik Interneta mi liči na nekoga ko se bavi zapingom TV programa ili ne kupuje samo u obližnjem Maxi-diskontu, nego svaki dan ide u neku drugu filijalu iste firme. Znam, opet sam preterala s primerima, a čini se da nisam uspela da objasnim tu svoju poentu. Hm, kad si već pomenuo Neuromansera, evo bolje ilustracije: Kejs je "angažovan" da radi ono što zna da radi da bi dobio natrag to i to, pri čemu on sam, zapravo, ne zna koji je njegov pravi zadatak, već ga izvršava od tačke A do tačke B gde mu neko doturi dalja uputstva, radeći kao nekakva prividno nomadska mašina za procesuiranje. Reč je o prividnom nomadu zato što postoji plan i sistem po kojem i za koji ona (mašina) radi, iako nesvesna toga.

Zbog toga predlažem da bi za profil odlično prilagođenog(!!!) korisnika trebalo naći drugačiji naziv koji neće imati veze s nomadskom mimikrijom, dok bi odgovarajući termin za pojam o kojem se ovde raspravlja možda mogao biti "inoomad" (pri čemu potencijalna semantička negacija root-termina prefiksom "i" u ovom slučaju ima zanemarljiv značaj, s obzirom da "noomad" nije uobičajen izraz osim, verovatno, za one koji svoj život provode boreći se u Warcraftu). Takvo biće bi se karakterisalo predominantnim obitavanjem u elektronski udomljenoj noosferi, a time i znatno razvijenijom kritičkom svešću koja je ta koja traži promenu neodgovarajućeg stanja i stvara težnju ka boljem, drugačijem, neustaljenom, nezavisnom... I sve to analogno onom smislu po kojem je etnološki pojam nomada-stočara vezan za ljude koji menjaju mesto boravka ne zbog puke promene-radi-promene, već radi potrage za pašnjacima za svoje životinje, koje će zauzvrat njih nahraniti, itd. One su bile "vlasništvo" ove vrste nomada, i ako svi zajedno ne bi bili podmireni - svi zajedno bi i nestali. Na digitalan način, "vlasništvo" informatičkog nomada su podaci, bilo da su oni nalaze na indimedijskim stranama, u programima na SourceForge-u ili po blogovima (posebno tuđim:))). Ako ih inoomad dalje ne širi, ne razvija i ne razmenjuje - svi zajedno će nestati, ili, još gore, ostati zarobljeni, nefunkcionalni i nedostupni u subarhivu nekog arhiva.

Posebno ističem da se ne slažem s tim da "nomad nije osoba koja će biti vezana za ma koji medij". Kao što se može reći da je istorijski nomad bio "vezan" samo za "realni" život, tako je sasvim prihvatljivo da i ovaj novi živi uglavnom "virtuelno", kroz svet Interneta, mada je za mene i dalje ovo samo jedan te isti svet (verovatno ću promeniti mišljenje tek kada konačno budem nabavila senzorske rukavice i VR kacigu). Bilo kako bilo, realnost je svakako tu, jer, nažalost, ponekad mora i da se odspava :(
Laku noć i lepi snovi.

Milos Rancic said...

Evo kako je išao sled mojih misli... Moje poznavanje Interneta je na visokom nivou. Svakako je da ima puno onih koji ga znaju bolje od mene, ali imam sliku i sve što mi je potrebno umem da sprovedem u delo. I pored toga, a možda baš zbog toga, imam popriličnih dilema oko organizacije svog rada. A najveći deo mog rada tiče se računara.

Veliki pomak u organizaciji rada sam napravio kada sam ga prebacio na Internet. Izuzetno je važno stići dotle da nije bitno za kojim se računarom radi. Iako je prozaično, to omogućava nevezanost za konkretno mesto i konkretan uređaj. Naravno, postoje još neki načini pomoću kojih se veza s konkretnim mestom može raskinuti: imati mali računar (manji od standardnog laptopa) i sl.

Potom sam osetio i kako izgleda zavisnost od konkretnog servera. Ne može se zavisiti ni od njega. Iako sam držao stvari na Internetu, držao sam ih na konkretnom serveru. Ako taj server nije dostupan, ja nisam u mogućnosti da radim.

Ispostavlja se da je jedini način na koji se nezavisnost najefikasnije može ostvariti -- upravo korišćenje besplatnih usluga po Internetu.

Naravno, to dovodi do zavisnosti druge vrste. Konkretno, do zavisnosti od velikih kompanija, kakva je Google (ovaj blog je, inače, deo Googleplexa). Iako nisam osetio neke kritične negativne posledice takve vrste zavisnosti, jasno je da ni to ne valja. Pa, preko toga, postoji i niz prozaičnijih razloga: Google je u SAD, pa ako postoje problemi u internet vezi između Evrope i Severne Amerike (a bilo ih je u prošlosti), i to može biti problem u radu.

E, tu je negde raskrsnica.

Na jednoj strani se javlja moja potreba za organizacijom rada, a na drugoj strani mi se pojavilo pitanje postojanja osobe koja može "idealno uspešno" da pliva po Internetu.

Svestan sam da se sam nikad neću podvesti pod neke sopstvene standarde. Jer, kad bih to učinio, morao bih da odbacim veliki deo svog trenutnog života. I to, opet, ne zbog svog konformizma, već zbog emotivnih veza koje imam prema ljudima oko sebe. Svaki novi međuljudski odnos donosi i nove limite u ostvarenju radikalnih ideja o uređenju međuljudskih odnosa.

Ali, to ne znači da ne treba raditi, iako, otprilike, pola spekulativno a pola ostvareno. Možda će, eto, neko na kraju imati koristi od toga. Možda će neko na vreme voditi računa o svojim odnosima prema drugim ljudima i možda će imati više umešnosti u sklapanju životnih kompromisa.

Znači, ne pokušavam da nađem definiciju za sebe. Verovatno je da ću dosta toga prihvatiti, tačnije, da se veliki deo ovoga odnosi i na mene samog. Kakogod, svestan sam i toga šta bi bilo dobro i koji su moji limiti.

Tako sam krenuo u spekulaciju o osobi koja će biti makar nezavisna od činilaca sistema, iako ne i od sistema samog.

Takva osoba ne sme da se vezuje za mesto, konkretno, za mesto na Internetu. A ako je to osnova, onda se to u toj rečenici slaže i sa srži nomadskog, selilačkog načina života.

Podrazumeva se i da namera ove definicije nije stvaranje religije oko nje. Nemam nameru da govorim nekom kakav treba da bude, već želim samo da prikažem određeni model: šta znači biti internet nomad, šta to donosi... Treba, potom, analizirati i negativne strane. Niko nije sprečen da se samo delimično povodi za opisanim (uostalom, i ja samo delimično to činim).

E, sad. Pošto se nadam da sam objasnio glavnicu svojih motiva i predstava, mogli bismo da probamo da se bavimo sređivanjem definicije :)

Uzmimo, evo mog predloga za novu verziju prvog značenja, pa ti reci šta misliš o tome (ili preporuči neku drugu verziju):

Inomad može težiti življenju isključivo od Interneta, ali može težiti i nezavisnosti i od Interneta samog.

Sad vidim da se ovo proširuje i u nezavisnost od samog sistema. Mogle bi se konstruisati preporuke s objašnjenjima koje bi opisivale kakvu nezavisnost šta donosi. Uostalom, ovo ne mora biti definicija, već, jednostavno, analiza mogućnosti nezavisnosti na Internetu.

Usput, posle ove tvoje druge poruke potpuno sam zbunjen ko si ti :) Pre nego što si posala prvu poruku za ovaj draft su (eksplicitno) znale samo dve osobe i poprilično sam uveren da nisi nijedna od njih. Pomislio sam posle traganja po mailu da znam ko si, ali me je ovaj drugi post potpuno zbunio :)

1000 mem said...

Dobro. Izgleda da je deo nesporazum(evanj)a u tome što i ti i ja imamo znatno drugačije backgrounde, pa oba izlaganja prati (tj. - ne prati) i gomila stvari koje svako (samo za sebe) podrazumeva.

Evo, da više ne misliš da je ovo nekakva velika mistifikatorska zavera, ukratko: budući da nisam baš blogofil, tek s vremena na vreme krenem od bloga do bloga da posetim drugare i poznanike, da vidim jesu li dobro i šta ima novo, pa sam tako svratila i ovde. Ustvari, upravo malopre shvatih da je baš to mogući uzrok značajnog dela problema i nesuglasica u ovoj raspravi. Tako, kada sam u prvom postu pročitala da inomad ne sme da se vezuje samo za- niti da deluje samo kroz jedan kanal komunikacije na Internetu, kao što je npr. samo blog ili samo mail ili - ili, nego da je poželjno da ih sve koristi ravnopravno, tu i tamo, i da će zahvaljujući tome biti identifikovan kao nekakav nomad, shvatila sam to na drugačiji način od onog na koji si ti referirao. Naime, nekolicina od gore (ne)pomenutih blogera su do pre godinu-dve-tri pisali maratonske mailove, sve dok jednog dana nije stiglo kratko obaveštenje tipa: "Ej, tu i tu imam novi blog. Tačka." Plus, da ne zaboravim par naleta spamovanja koja su nedugo posle toga usledila, a sve zahvaljujući čuvenom otkriću zarađivanja pomoću postavljanja reklamnih banera u svoj lični web(log)-prostor. Vidiš, meni se isprva učinilo da ti pišeš o njima sličnim profilima, i da predlažeš da bi bilo bolje da takvi korisnici neta ponekad promene svoje okruženje, način života i druženja. Naravno da sve ovo nema blage veze sa značajem činjenice kao što je ta da nije važno za kojim se terminalom radi, jer su svi podaci koji su neophodni za nečiji svakodnevni rad (i život:) smešteni po mreži gde god je to moguće i gde god je prihvatljivo da budu smešteni. I naravno da to baš lepo uklapa u sve-svoje-sobom-nosim ideologiju nomada. A, s obzirom da sam po opredeljenju teoretičarka koja ih posebno voli, uvek mi je interesantno da posmatram, analiziram i smišljam raznorazna tumačenja nomadskih svetova, verovatno zato što o njima dovoljno ne znam (reći će zli jezici).

I tako da, nažalost :( :.( :..(, uprkos mojim afinitetima, pretpostavljam da nisam baš kompetentna da rasuđujem o pitanjima koja su vezana za organizaciju rada Vas koji radite na Internetu, tako da mi jedino preostaje da iz svoje ovakve, odnosno, kakve-takve perspektive pokušam da odgovorim do kraja na tvoj prethodni post, što bi bio red, kad sam te već ovoliko ugnjavila.

1. Inomad može težiti življenju isključivo od Interneta, ali može težiti i nezavisnosti i od Interneta samog.

Komentar: pri pomenu reči "nomad" i "isključivo" u istom kontekstu, upali mi se crvena lampica u glavi. Takođe, i insistiranje na binarnoj opoziciji zavisnost-nezavisnost ima sličan efekat; znaš onu frazu: gde se traži izbor između samo dve stvari, tu prave mogućnosti za biranje ni nema (jer se prva samo ogleda kroz drugu, ili druga postoji samo u odnosu na prvu, itd). A recimo da je nomad onaj koji je često tek negde (=ko zna gde) između. Što se tiče Interneta samog samcatog, eh, u te sfere bolje da ne zalazim. No, s tim u vezi, evo bar zgodne parafraze: "Ne treba dirati čestitim Internetima u san!"
(Hm, hm, umesto pozivanja na Kugu,
da li treba da pišem Virus? Wow, što ti je tehnološka evolucija. Sve je promenila!
Samo nomadi ostali isti - zločesti ;)

I da, ko sam? Izgleda da sam ja neko ko se ovih dana bavi ispitivanjem toga da li je anonimnost presudan uslov za slobodu govora. Šalim se. Ustvari me je mrzelo da pravim novi profil na Bloggeru, s obzirom da su nešto menjali tamo, pa nisam uspela da se odmah ulogujem na stari. Nadam se da se ne ljutiš zbog ove celokupne zbrke. Btw, Miljana Perić.

Anonymous said...

Konačno sam našla, kako ću se izjašnjavati! Inomad je pravi naziv! Upravo tako se osjećam! Hvala ti, Miloše, spasitelju moj! :)