Thursday, August 31, 2006

Erik Rejmond

Kako blog treba da odražava moje lične političke stavove, shvatio sam da i kada pišem o politički neutralnim temama moram dodatno da se odredim prema određenim ljudima i pojavama.

Počeo sam da pišem dokument kojim bih omogućio svojim prijateljima, poznanicima itd. da čim pre pređu put učenja Interneta i GNU/Linuxa. Onda sam shvatio da cu na inicijalne tri pozicije (ako se ne racuna potreba za učenjem engleskog jezika) staviti dokumente Erika Rejmonda.

Pa, eto, on je prva osoba koja o kojoj ću reći nekoliko reči.

Erik je, sve u svemu, meni draga budala :) Zahvaljujući svojoj poziciji, izvršio je izuzetno veliki uticaj na generacije mladih hakera koji danas više i nisu tako mladi.

Za razliku od mnogih drugih, kojima je cilj bio isključivo programiranje, Erik se, na svoj, laički način, bavio (i bavi se) i pisanjem dokumenata čiji je cilj predstavljanje hakerske kulture pridošlicama. Da ne kažem da se bavi obrazovnom literaturom ;)

Nisam siguran koliki je njegov uticaj na arogantnost značajnog broja pripadnika te kulture, ali se, eto, makar može konstatovati da je klasičan primerak arogantnosti u hakerskom svetu.

Navedeni dokument koji pišem uvrstiće u svoj spisak i Erikov dokument How to Become a Hacker. Taj je dokument pisan toliko arogantno da sam već pitan zašto ga uvrštavam u spisak. Pa, jednostavno, zato da bi se zainteresovani spremili da izuzetnu arogantnost dobrog broja ljudi koji puno znaju. Naravno, ne pada mi na pamet da opravdavam takav stav. Naravno, taj dokument ima i još nekih vrednosti.

U nastavku razgovora sa istom osobom, preporučeno mi je da onda uvrstim i dokument Why I Am An Anarchist :)))

Eh, ti "anarho"-kapitalisti. Ponekad me baš iritiraju, a ponekad su mi dragi. Za one koji nisu dovoljno upućeni u to zašto sam u njihovom imenu stavio znake navoda, ukratko ću reći da je anarhizam kao ideja u suprotnosti sa svakim oblikom hijerarhije. A odnosi između kapitaliste i zaposlenog radnika jesu hijerarhija; štaviše, mnogo eksplicitnija i brutalnija nego npr. demokratski izabrana vlast neke opštine. Naravno, stvari jesu složene i moguće je naći veliki broj nijansi. Ali, u jednom kapitalističkom preduzeću -- kapitalista ima prava kao srednjovekovni monarh.

Treba imati na umu da je najznačajnije uporište "anarho"-kapitalista u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako su SAD stvorene na idejama liberalizma, koji se društveno ostvaruje kroz sebičnost (najzabavniji primer toga je "filozofija" zvana objektivizam), a kada se uz to doda da svaki oblik rada na zajedničkom dobru (osim ako nije nacionalizam) biva predstavljan kao "zli komunizam", onda je jasno što su se slobodarske ideje u SAD razvile u pravcu održanja kapitalizma i uništenja države.

A Erik je primer zašto su mi oni ponekad i dragi. Kada se pogleda njegov rad, može se videti da je on više nego mnogi drugi učestvovao u davanju svog znanja drugima, da ne kažem čovečanstvu. Mnogi njegovi dokumenti (kao što je pomenuti Unix and Internet Fundamentals) i mnogi njegovi programi (kao što je npr. fetchmail) predstavljaju značajne doprinose razvoju savremenog softvera. Erik je i antiimperijalista, antifašista, protiv je represije itd.

Ali, Erik je budala. Uzmimo, podržava "civilizovanje islamskog sveta" na način na koji to danas rade SAD npr. u Iraku i Avganistanu. Voli oružje i smatra da je posedovanje oružja neotuđivo pravo svake osobe. Ima tu još nešto sitnica... Da, poludi kad mu neko kaže "pa taj open source, to je komunizam" :))) A da pritom ima poimanje komunizma na nivou deteta kome je školski sistem u SAD isprao mozak strahom od Sovjetskog Saveza.

Sve u svemu, sa takvom rezervom treba čitati Erikova dokumenta. Sa druge strane, njegova uputstva za početnike su pisana laganim netehničkim stilom i u tom smislu su vrlo značajna za obrazovanje novih generacija stvaralaca na Internetu i GNU/Linuxu.

2 comments:

Anonymous said...

Nova Rejmondova akcija:
Open-Source Guru: Time for ‘Compromises’
http://www.redherring.com/Article.aspx?a=18176&hed=Linux+Desktop+Window+Closing%3F+

Brane Jovanović said...

linkovi za tebe, ćirilična i latinična verzija "Kako pametno postavljati pitanja"